Talvipäivänseisauksen aikoihin monet kansat viettivät aikoinaan vuotuista juhlaa. Muinaisten germaanien talvijuhla tunnetaan sen englanninkielisellä nimityksellä yule. Kuukalenterin vuoksi yulen paikka vaihteli joulukuun alusta tammikuun alkuun. Kristinuskon levittyä yule yhdistettiin kristilliseen jouluun.
(Kuvassa ”joulukuinen” maisema Hiittisistä)
Muinaiset roomalaiset viettivät 17. ja 23. joulukuuta välisenä aikana keskitalven Saturnalia-juhlaa. Talvipäivänseisauksena 25. joulukuuta kutsuttiin Sol Invictuksen eli Voittamattoman auringon päiväksi.
Joulukuu on gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa vuoden kahdestoista ja viimeinen kuukausi. Siitä on vajaa puolivuotta veneiden vesillelaskuun.
Suomessa joulukuu on etelässä syyssateiden laantumisen, pimeiden ja harmaiden päivien sekä lumipeitteen saapumisen aikaa. Suomen merialueilla joulukuu on keskiarvollisesti yhdessä marraskuun kanssa vuoden myrskyisin kuukausi. Suomessa joulukuun alkuperäinen nimi on ollut talvikuu, mutta 1600-luvulla nimi vaihdettiin kristilliseksi joulukuuksi.
Joulukuun keskilämpötilat Suomessa vaihtelevat lounaissaariston yhdestä plusasteesta Lapin runsaaseen kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä-Suomessa päivälämpötilat vaihtelevat joulukuussa nollan molemmin puolin. Lounaissaaristossa maaliskuu on keskimäärin hieman joulukuuta kylmempi.
Vuoden lyhin päivä talvipäivänseisaus on 21. joulukuuta tai 22. joulukuuta. Etelä-Suomessa pysyvä lumi saadaan yleensä vasta joulukuun aikana, etelärannikolla keskimäärin vasta joulun aikoihin. Etelä-Suomessa joulukuun säät ovat oiukullisia, toisinaan on talvista ja kylmää, toisinaan lämpöasteita ja vesisadetta yötä päivää.
Joulukuu onkin marraskuun tapaan harmaa ja pimeä kuukausi, tosin hieman edeltäjäänsä kylmempi.
Lounais-Suomen saaristossa pysyvämpi jääpeite saadaan yleensä vasta tammikuussa. On kylläkin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ollut sellaisiakin talvia, että Hiittisissä jäälle ei ole ollut menemistä. Sitä suurempää herkkua on kun talvella pääsee hiihtämään (kuvissa Hiittisten eteläpuolelle) hiljaisille lumille, paikkoihin, joihin on kesällä menty veneellä.
Kevät talvi 2017 hemmotteli retkiluistelijoita niin, että jotkut olivat luistelleet jopa Bengtskärin majakalle asti.