Wegelius oli suomalainen insinööri, joka suunnitteli huviveneitä ja erityisesti kilpapursia. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia venesuunnittelijoita. Hän voitti ensimmäisen suunnittelukilpailun 30-vuotiaana vuonna 1882.
Hän suunnitteli arviolta seitsemisenkymmentä eri kokoista alusta purjeveneistä höyrypursiin. Hänen ensimmäinen suunnittelupiirroksensa on vuodelta 1879. Kuvassa (yllä) on pursi nimeltä Regina
Hänen piirustuspöydältään ovat lähtöisin muun muassa Ägir, Bisquit, Alouette, Greta, Endymion, Miranda, Start, Ila, Barden, Zuleima ja Mehallah. Harmillista on, että Wegeliuksen suunnittelemista veneistä yksikään ei ole säilynyt tähän päivään saakka.
Wegelius liittyi NJK-pursiseuraan vuonna 1876. Sittemmin hän siirtyi Helsingfors Segelsällskapetiin (HSS) seuran perustamisen yhteydessä vuonna 1893.
Hän perusti yhtiön, joka rakensi telakkarakennuksen Liuskasaarelle ja oli telakan ensimmäinen vuokralainen.
Wegelius toimi myös Hanasaaren telakan teknisenä johtajana, suunnittelijana ja työnjohtajana. Sörnäisten edustalla oli vielä 1950-luvun alussa pieni Hanasaari. Saaren alkuperäinen nimi oli Haneholmen – Kukkosaari – ja vieressä oli saari nimeltä Kana. Kaupunki levisi merelle ja peitti pienet saaret voimalaitoksen ja sataman alle. Hanasaarella oli merkittävää laiva- ja venetuotantoa 1800-luvun puolivälistä lähtien.
Itseoppinut, ilman teoreettista koulutusta veneitä suunnitellut Emil Wegelius kuoli yllättäen kesken tuotteliainta luomiskauttaan vain 50-vuotiaana. Emil Wegelius syntyi 13. joulukuuta 1852 Helsingissä ja kuoli Helsingissä 19. tammikuuta vuonna 1903.
Emil Wegeliuksen suunnittelema Porvoon tullikamarin vartiopursi Otto Ugglasin aikana. Myöhemmin tullipursi vietiin Uuteenkaupunkiin. Kuvassa pursi on rannassa ja purjeet ovat auki. Perään on kiinnitetty pieni vene. Kuva: Finna
Emil Wegeliuksen suunnittelema Vartiopursi Pikku-Pellingissä
Vartiopursi on rakennettu 1887-1888. Emil Wegelius piirsi sen Kaskölle ja Porvoolle. Kuvassa vartiopurrella on kaikki purjeet levitettyinä. Kuva: Finna
Wegelius suunnitteli myös oheisen kilpsoutuveneen. Piirustus on vuodelta 1889. Tiedossa ei ole, että rakennettiinko vene, mutta piirustuksista voi päätellä, että asialla on ollut ammattimies.
Teksti: Yrjö Klippi