VIIKON 2 KYSYMYS: Mikä vene, kuka on sen suunnittelija ja milloin se on suunniteltu?

VIIKON 2 KYSYMYS: Mikä vene, kuka on sen suunnittelija ja milloin se on suunniteltu?

Vene on ollut aikoinaan yksi suosituimmista matka- ja kilpaveneistä niin järvillämme kuin myös merillämme.

VASTAUS VIIKON 1 KYSYMYKSEEN:

Albert Edelfelt

Albert Gustaf Aristides Edelfelt syntyi porvoossa vuonna 1854. Edelfelt hankki Suomelle ja suomalaiselle taiteelle kansainvälistä arvostusta. Hän sai aikaan sen, että suomalaisten taiteilijoiden työt saivat oman salin Pariisin maailmannäyttelyssä.
Edelfelt syntyi Kiialan kartanossa, ja hän vietti lapsuuden kesät tässä äitinsä perintökartanossa. Hänen isänsä oli ruotsalaissyntyinen arkkitehti Carl Albert Edelfelt ja äiti varakkaan porvoolaisen kauppiaan tytär Alexandra Brandt. Isän varhainen kuolema toi perheen talouteen vaikeat ajat, mutta siitä huolimatta Edelfeltin äiti panosti paljon lastensa koulutukseen, varsinkin Albertin.
Edelfelt keskittyi opinnoissaan Keisarilliseen Aleksanterin- yliopiston piirustussalilla piirtämiseen. Edelfelt sai valtion stipendin lähteäkseen Antwerpenin taideakatemiaan opiskelemaan (1873–1874) tuolloin arvostettua historiamaalausta. Edelfeltin toivottiin kuvin esittävän Runebergin runoillaan luomaa sankarimaailmaa. Euroopassa historiamaalauksen suosio oli kuitenkin jo hiipumassa ja silloisia taidepiirejä kiinnosti realistisuus.
Merkittävää hänen uralleen oli opiskelu Pariisin École des Beaux-Artsissa Jean-Léon Gérômen johdolla vuosina 1874–1875 ja 1876–1878. Edelfelt asui pääosin Pariisissa vuoteen 1891. Pietarin taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1881–1882.
Edelfelt osti Haikon kartanon tilanhaltijan vanhan rakennuksen vuonna 1880 ja rakennutti sinne ateljeen kattoikkunoineen. Hän vietti siellä 26 kesää ja maalasi yli 200 teosta.
Edelfeltillä oli hyvät suhteet Venäjän hoviin, ja Edelfelt sai maalata keisari Nikolai II:sta virallisen ja yksityisen muotokuvan ja keisariparin nuorinten lasten muotokuvat.
Edelfelt avioitui vapaaherratar Ellan de la Chapellen kanssa 1888. Ennen avioliittoaan hänellä oli kolme vakavaa naissuhdetta, joista hänellä oli tiettävästi kaksi lasta.
Albert Edelfelt kuoli sydänhalvaukseen 18. elokuuta 1905 Haikossa.
MAALAUS
Kuvan maalaus on nimeltään Nylänska Jaktklubbenin soutusatama Helsingissa, ja se on maalattu vuonna 1899. Maalaus on kooltaan 125 x 175,5 cm. Se on osa Ateneumin kokoelmaa.