VIIKON 16 KYSYMYS: Miksi kutsuttiin tällaista venettä?

VIIKON 16 KYSYMYS: Miksi kutsuttiin tällaista venettä?

Venetyyppi oli erittäin suosittu naapurimaassamme Ruotsissa. Kuvan veneen on kunnostanut hienosti veneenveistäjä Rauno Tuovinen Espoossa sijaitsevassa veistämössään.

VASTAUS VIIKON 15 KYSYMYKSEEN:

Kultapokaalin voitti lopulta amerikkalainen Briggs Cunningham veneellään ”Lulu”, jonka oli suunnittellut Olin Stephens.

Henrik Ramsay osallistui vuonna 1937 Long Island Soundissa pidettyyn kilpailuun pokaalista 6mR-luokan veneellä ”Inga-Lill VI”  (L 41). Veneen suunnittelija ja omistaja oli suomalainen huippusuunnittelija Göstä Kyntzell. Vene oli valmistunut samana vuonna, ja se laivattiin Amerikkaan.

Henrik Ramsay oli lähellä voittaa pokaalin takaisin Suomeen, mutta joutui lopulta toteamaan, että edes ylivoimainen voitto viimeisessä viidennessä lähdössä ei riittänyt. Lopullisena sijoituksena oli toinen sija. Mukana taistelemassa voitosta olivat myös Ruotsi ja Norja.

Viidennen lähdon loppuajat olivat:

Inga-Lill 2.28.48
Lulu 2.31.13
Tidsfördriv 2.31.35
Buri 2.37.25

Inga-Lill_XXVI

Henrik Ramsay on itse pitänyt tätä kilpailua ja juuri viimeistä lähtöä yhtenä parhaimmista ja mieleenjäänneitä kilpailuista. Hän on kirjoittanut siitä luvun kirjaan ”Min bästa seglats”.

Kuka oli Henrik Ramsay

Henrik Ramsayn suku on lähtöisin Skotlannin Midlothianissa sijaitsevasta Dalhousien linnasta, jonka isäntänä suvun varhaisin tunnettu edustaja, englantilaisesta Huntingdonin kaupungista kotoisin ollut Simon de Ramsay toimi 1100-luvun jälkipuoliskolla. Kaarle I myönsi aikanaan klaanin päämiehelle edelleen kuuluvan Dalhousien jaarlin arvon.

Henrik_Ramsay_web
Suvun päälinna on nykyään Brechin, jossa klaanin päämies asuu. Suomen haara on kotoisin Brechinin läheltä paikkakunnalta nimeltään Balnabreich. Suvun motto on Ora et labora (”rukoile ja tee työtä”).
Sir Henrik Henrik Ramsay syntyi 31. maaliskuuta vuonna 1886 Helsingissä ja kuoli 25. heinäkuuta vuonna 1951 Visbyssä veneensä Reginan kajuutassa.
Ramsay oli oikeutettu brittiläiseen arvonimeen Sir, mutta hän ei julkisesti koskaan käyttänyt arvonimeään. Hänen isänsä oli valtioneuvos August Ramsay ja äitinsä suku- ja historiantutkija Jully Ramsay.
Henrik Ramsay suoritti filosofian tohtorin tutkinnon kemian alalta vuonna 1909 Helsingin yliopistossa ja toimi valmistuttuaan muun muassa sokeritehtaan kemistinä Venäjällä ja sen jälkeen sokeritehtaan johtajana Helsingissä.
Suomen itsenäisyyden alkuvuosina Ramsay työskenteli Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön toimitusjohtaja vuodesta 1920 aina kuolemaansa asti vuoteen 1951.
Ramsay oli Ruotsalaisen kansanpuolueen poliitikko ja talousmies. Hän oli J.W. Rangellin hallituksessa kansanhuoltoministerinä ja Edwin Linkomiehen hallituksen ulkoasiainministeri jatkosodan aikana vuosina 1943–1944. (YK) Kuva Inga-Lill XXVI:sta on kirjasta Seksornas Jakt.