VIIKON 4 KYSYMYS: Kuka oli ensimmäinen yksin maailman ympäripurjehtinut henkilö?

VIIKON 4 KYSYMYS: Kuka oli ensimmäinen yksin maailman ympäripurjehtinut henkilö?

Hänen veneensä nimi oli Spray. Matka alkoi vuonna 1895 Bostonista.

VASTAUS VIIKON 3 KYSYMYKSEEN:

Vene on vuonna 1966 rakennettu Telva 500 JK. Kirjaimet JK merkitsevät, että vene on viisi metriä pitkä (ja kaksi metriä leveä) ja sen on rakentanut Johansson ja kirjain K merkitsee, että veneessä oli Kabin (kajuutta).

Veneen oli rakennuttanut yritys nimeltä Telva, joka rakennutti veneitä ja niihin asennettuja moottoreita.

Telvan toiminta alkoi vuonna 1936, kun Georg Bergerin isoisä Walter Berger osti Mieritzin konkurssipesän ja sai näin ruotsalaisen Archimedes-moottoreiden edustuksen.
Näihin aikoihin yhtiö alkoi myös valmistuttaa puuveneitä omien piirustuksien mukaan. Merkittävä määrä veneitä tehtiin Porvoon edustalla sijaitsevalla Kråkössä. Saarella toimi parhaimmillaan jopa  toistakymmentä pientä veistämöä.
Albin-moottorit tulivat myös mukaan Telvan toimintaan heti alkuvuosina, samoin myös Spinnaker-venelakan edustus ja mahongin maahantuonti.
Sotavuosina toiminta oli lähes pysähdyksissä, mutta välirauhan aikana kuitenkin valmistettiin suuri määrä puukaasuttimia veneisiin.
Vuonna 1947 Telva osti puolet Grundetin saaren edustalla sijainneesta Degermanin telakasta ja tuolloin valmistuivat ensimmäiset Telva-veneet. Seuraavana vuonna vuokrattiin Valkosaaren telakka, jonne yrityksen moottorikorjaamo ja puuverstas muutti. Telakalla huollettiin luonnollisesti NJK:n jäsenten purjeveneitä. Mottoriveneet otettiin talvisäilytykseen siten, että mottorit nostettiin veneistä Valkosaaressa, jonka jälkeen veneet hinattiin pitkässä letkassa Lauttasaaren toiselle puolelle Degermanin telakalle. Vuonna 1956 Degermanin telakka siirtyi kokonaan Telvan omistukseen.

Vientiä myös USA:han
Vuonna 1954 oli alkanut veneiden vienti USA:han ja vienti mahdollisti myös tavaroiden tuonnin ulkomailta. Vientiveneet valmistettiin 15:lla eri veistämöllä, pääosin Itä-Uudellamaalla. Eräs suosittu Telvan malli oli 21-jalkainen ”Sheltercabin”. Amerikassa Telvan veneet tunnettiin nimellä ”Finlander”.
Vientitoiminnasta saadulla valuutalla Telva toi venetarvikkeita ja Johnson-perämoottoreita Amerikasta ja siitä alkoikin yrityksen tarviketukkukauppa.
Nyt kuvassa olevan veneen ensimmäinen moottori olikin juuri Johnsonin 40 hevosvoiman perämoottori.
Aluksi tarvikemyynti oli vaatimatonta, mutta 1980-luvulla se kasvoi merkittäväksi osaksi liiketoimintaa. Vuonna 1990 tämä osa Telvan toiminnasta myytiin silloiselle Tallberg Nauticalle.
Telvan telakkatoiminta siirtyi vuonna 1960 Lauttasaareen ja kymmenen vuotta myöhemmin koko liiketoiminta keskitettiin sinne.
Telvalla oli alkujaan ollut liiketila Pörssitalossa Fabianinkadulla, mutta vuonna 1971 valmistui yrityksen myymälärakennus Lauttasaareen. Korjaamo oli muuttanut sinne jo vuonna 1962.
Kaupankäynti viranomaisten ja muiden yhteisöjen kanssa alkoi jo vuonna 1949 ja se oli aina ollut merkittävä osa Telvan liiketoimintaa. Tuolloin myytiin ensimmäinen Albin-dieselmoottori merivartiostolle ja siihen aikaan Telva rakennutti myös merivartijolle Pellingissä kalastajavenemalliset PV-vartioveneet, joissa yleensä oli juuri Albinin tai Mersun moottorit. (YK)