Huntin Vator klassikkorekisteriin

Huntin Vator klassikkorekisteriin

Veneveistäjät Miklos Pöri ja Eetu Mäenpää ovat kunnostaneet Miklos Pörin ja Silja Salosen omistaman Vatorin Hunt 18 HT:n. Vene hyväksyttiin klassikkorekisteriin, ja se sai todistuksensa Vene 16 -messuilla.

VATOR_veistajat

Vene löytyi Erkki Lönnqvistin välityksellä. Hän vihjaisi raakileesta, josta vielä saisi veneen. Vene hankittiin neljä vuotta sitten, mutta Pörin halliin Kråkössä Porvoossa se pääsi vasta syksyllä 2015. Vielä joulukuun alussa se oli vielä ilman hyttiä.

Kansi ja runko ovat vanhaa. Kuggomissa on tehty sivusarjat ja siitä ylöspäin on uutta. Alkuperäinen tuulilasi oli lasia, mutta harmittavan haverin takia 52 vuotta vanha lasi särkyi. Nyt tuulilasi on polykarbonaattia. Sivulaseista toinen oli hajonnut ja toinen pleksiä. Ne on korvattu karkaistulla lasilla.

Vator

Pörin vene poikkeaa muista Vatorin Hunteista siten, ettei siinä ole kattoluukkua. Alun perin veneissä on ollut kokoleveä luukku. Kattoluukku voidaan kuitenkin rakentaa ja hakuvalo asentaa jälkikäteen, jos niin halutaan. Hytissä on alkuperäistä katon takalista ja valomasto. Sisällä myös ratti on alkuperäinen. Uutta sen sijaan ovat penkit, moottorikoppa ja turkkilevyt.

Kone on tehtaan paketista otettu – mutta vuosimallia 1996. Vanha mutta käyttämätön 99 kilowatin Mercruiser 3,0LX kuljettaa venettä. Nopeutta ei ole mitattu, mutta koska kyse on Huntista sitä on riittävästi, myös kovemmassa aallokossa.

Vator 18HT on alun perin rakennettu Vatorilla Jollaksessa Helsingissä vuonna 1965. Sen pituus on 5,45 metriä ja leveys 2,2 metriä. Syväys on 0,8 metriä.