Kuutonen Wire voitti ”Jasun halssi” -kiertopalkinnon

Kuutonen Wire voitti ”Jasun halssi” -kiertopalkinnon

Kiertopalkinto on Viaporin Tuopissa jaettava palkinto luokkansa ylivoimaisimmalle voittajalle

Elokuussa purjehditun tuopin ylivoimaisin voittaja löytyi 6mR-luokasta, jossa Olli Salmensaaren kipparoima Wire (FIN 43) miehistöineen voitti paitsi luokkansa, niin myös kävi pokkaamassa uuden kiertopalkinnon.

Wire kiersi pitkän radan ajassa 2 tuntia 27 minuuttia ja11 sekunttia. Seuraavana maalinjan ylitti Silène purjehditun ajan ollessa 2 tuntia 30 minuuttia 5 sekunttia.

Kuvassa Wire (FIN 43) ja Marianne (FIN 52) vuoden 2010 tuopissa. (Marianne ei ollut vuoden 2018 tuopissa mukana.)

Kuvassa Wire (FIN 43) ja Marianne (FIN 52) vuoden 2010 tuopissa. (Marianne ei ollut vuoden 2018 tuopissa mukana.)

Mikä on Jasun halssi -kiertopalkinto?
Suomenlinnan Pursiseuran jäsenen Jaakko, Jasu, Lahtisen muistopalkinto JASUN HALSSI on kuvanveistäjä Kari Huhtamon teos vuodelta 2004. Palkinto on Viaporin Tuopin nopeimmalle veneelle, joka purjehtii luokissa 5m, 5,5m, 6mR, A-vene, Hai ja Kansanvene. Klassiset luokat, joilla Jaakko Lahtinen on purjehtinut muun muassa Tuopissa kilpaa.

Viisvitosissa, 5.5m-luokassa, Jaakko voitti kerran rankingissa olympiavoittaja Esko Rechardin. Tämä oli Jasulle hivelevä saavutus, Rechard oli todella pettynyt, muistelee Jaakon veli Kustaa.
A-veneissä Jasu oli yksi menestyneimmistä pinnamiehistä koskaan ja menestystä ei tullut vain Ali-Baballa, vaan kaikilla A-veneillä, joita Jasu ajoi. Alienilla, Bellonalla ja Elisellä, viimeisenä oli vuonna 2017 Bellonalla pinnamiehenä voitettu luokkamestaruus, kertoo Kustaa.

Nyt tuopissa jaettava uusi palkinto, JASUN HALSSI, tuo erittäin kiinnostavan lisän Tuopin runsaaseen palkintovalikoimaan

JASU

– Poikamme Jaakko haudattiin mereen, koska meri oli hänelle hyvin tärkeä. Siitä syntyi meille itsestään idea muistopalkinnosta, joka liittyisi Jasun rakkaimpaan harrastukseen, kilpapurjehdukseen. Kertovat palkinnon lahjoittajat Mysi ja Iso (Reijo) Lahtinen.

Miten palkinnon voittaja saadaan selville
Kunkin aikaisemmin mainitun luokan voittajalle lasketaan vertailuluku, joka on purjehdusajan erotus prosenttina luokassa toiseksi sijoittuneen veneen purjehdusaikaan. Jaakon isä Iso Lahtinen on laatinut laskentakaavan jolla saadaan selville luokkien prosentuaalisesti ylivoimaisin voittaja.
– Testasin kaavan toimivuutta aikaisempien vuosien tuopin tuloksiin ja totesin sen toimivan, kertoo Iso Lahtinen.
Vertailuluku lasketaan syöttämällä eri luokkien ensimmäisen ja toiseksi tulleen veneen purjehdittu aika sekunteina Excel taulukoon tehtyihin valmiisiin kaavoihin.
Vertailtaessa mainittujen luokkien voittajia keskenään, suurimman vertailuluvun saanut vene voittaa JASUN HALSSI -kiertopalkinnon.
– Palkinnon saajiksi on rajattu suomalaiset venekunnat siitä yksinkertaisesta syystä, että kiertopalkinto on näin helpointa saada takaisin SuPS:lle jaettavaksi myös seuraavana vuonna, selittää Iso Lahtinen.

JASUN-MUISTOPALKINTO
Veistoksen on tehnyt Kari Huhtamo

Kiertopalkinto JASUN HALSSI on kuvanveistäjä Kari Huhtamon teos vuodelta 2004, ja on nimeltään Luminosus. Luminosus tarkoittaa kirkasta, loistavaa, hohtavaa ja valovoimaista.
– Poikamme Jaakko Lahtisen rakkain harrastus oli epäilemättä purjehdus. Veistoksen muodoista voi helposti löytää yhtymäkohtia veneisiin ja purjeisiin, siksi palkinnoksi valikoitui Huhtamon hieno pienoisveistos, kertoo Reijo Lahtinen.
– Olen ollut aina mieltynyt vanhan ystäväni Kari Huhtamon konstruktivistiseen tyyliin. Kari on mielestäni tyylilajissaan Suomen ehdoton huippu. Se on tyylisuuntana myös se, jota olen pyrkinyt itse noudattamaan omissa suunnittelutöissäni. Huhtamon töitä tapaa useissa museoissa sekä yksityisissä ja julkisissa rakennuksissa, sanoo Reijo Lahtinen.

Palkinnon säännöt ja laskentakaava

• Palkinto annetaan vuosittain Viaporin Tuopin luokissa 5 m, 5,5m, 6 mR, A-vene, Hai ja Kansanvene purjehtineelle nopeimmalle suomalaiselle veneelle
• Kilpailussa noudatetaan Viaporin Tuopin kilpailusääntöjä.
• Kunkin luokan parhaalle suomalaiselle veneelle lasketaan vertailuluku, joka on purjehdusajan erotus prosenttina luokassa toiseksi sijoittuneen suomalaisen veneen purjehdusaikaan, alla olevan kaavan mukaan.
• Vertailtaessa eri luokkien voittajia keskenään, suurimman vertailuluvun saanut vene voittaa Viaporin Tuopin nopeimman veneen kiertopalkinnon JASUN HALSSIN.
• Luokassa on oltava kilpailemassa vähintään kolme hyväksyttävää venettä.
• Kilpailulautakunnan ratkaisusta ei voi valittaa.
• Palkintoa ei voi voittaa omaksi. Palkinnon saajan tulee palauttaa palkinto kustannuksellaan viimeistään kaksi viikkoa ennen seuraavan kilpailun alkua Suomenlinnan Pursiseuralle.
• Mikäli Viaporin Tuoppi kilpailuna lopetetaan tai tämän palkinnon jakamisesta luovutaan, palkinto palautetaan palkinnon lahjoittajille Mysi ja Reijo Lahtiselle tai heidän edunsaajilleen.

A1    =     parhaan suomalaisen veneen aika sekunneissa
A2    =    toiseksi parhaan suomalaisen veneen aika sekunneissa
E    =    A1-A2 (erotus)
Vertailuluku     E x 100 / A1

Esimerkki
A1    =     2 h 30 min 10 sek = 9010 sek
A2    =    2 h 32 min 50 sek = 9170 sek
E    =    9170 -9010 =160 sek
Vertailuluku     160 x 100 / 9010 = 1,776 %

Vertailuluvun laskee kilpailulautakunta syöttämällä eri luokkien A1 ja A2 Excel taulukoon tehtyihin valmiisiin kaavoihin.

Teksti: Yrjö Klippi
Kuvat: Johanna Bruun, Reijo Lahtinen, Paavo Blåfield ja Pyry Klippi