VIIKON 10 KYSYMYS: Miksi kutsutaan kuvan venettä?

VIIKON 10 KYSYMYS: Miksi kutsutaan kuvan venettä?

Veneessä on vain yksi masto ja se sijaitsee aivan veneen keulassa. Veneen purje on kahvelipurje. Kuvan veneessä purje on reivattu. Venetyyppi oli aikoinaan hyvin suosittu Amerikassa.

VASTAUS VIIKON 9 KYSYMYKSEEN

Veneluokka on nimeltään Sulka.

Sulka oli aikoinaan hyvin suosittu nuorison kilpa- ja retkivene.  Sulka on 5,5 metriä pitkä ja 1,6 metriä leveä pitkäkölinen purjevene. Veneitä on rakennettu maassamme yli 170.

Luokka syntyi Ruotsissa suunnittelukilpailun tuloksena
Veneluokan suunnitteli Ruotsalaisen Angholmin telakan johtaja Janne Jacobsson vuonna 1913 . Kilpailun järjesti Göteborgin Kuninkaallinen pursiseura GKSS, joka halusi saada suunnittelukilpailun avulla uuden nuorisolle soveltuvan veneen. Luokan nimeksi tuli Stjärnbåt eli Tähtivene. Veneestä tuli helposti hallittava ja tuon ajan veneeksi se oli nopea ja merikelpoinen.

Sulka rantautu Suomeen 1930-luvulla
Veneluokan nimeksi tuli Suomessa Sulka/Vingbåt. Stjärnbåt oli ajateltu kolmen hengen kilpaveneeksi. NJK koepurjehti Stjärnbåtin ja vene  hyväksyttiin nuorison harjoitusveneeksi niin, että veneen purjealaa pienennettiin hieman ja veneessä olisi kahden hengen miehistö.

Vaikka Sulka oli ollut seuroilla harjoitus- ja kilpakäytössä jo 30-luvun alusta, Purjehtijaliitto hyväksyi Sulkaveneen virallisesti kilpaluokaksi vasta vuonna 1954.

Sulkapurjehdus oli erityisen aktiivista pääkaupunkiseudulla
”Sulkaveneseuroja” olivat NJK, HSS, BS, Merenkävijät sekä Espoon ESF. Myös Turussa ja Vaasassa kilpailtiin Sulkaveneillä. Veneitä rakennutettiin myös pursiseurojen arpajaisveneiksi. Sulkaveneellä ovat aloittaneet monet kilpapurjehduksessa menestyneet, kuten esimerkiksi Peter Fazer ja Pekka Herlin. Ruotsissa Stjärnbåtilla purjehdusuransa on aloittanut muun muassa Pelle Pettersson.

Myös partiolaisilla oli aikoinaan sulkaveneitä. Sulkavene soveltui hyvin nuorten retkeilyyn ja mukaan mahtui useampikin purjehtija.

Sulka suunniteltiin helpoksi rakentaa
Runko on limilautainen ja rakenteeltaan hyvin yksinkertainen. Veneessä ei ole syvää pilssiä ollenkaan, vaan köli on rakenteeltaan samantyyppinen kuin Haissa. (Lähde: Puuvene-lehti)

Sulka

Pituus: 5,5 metriä
Leveys: 1,6 metriä
Syväys: 0,73 metriä
Kölipaino: 200 kiloa
Purjeala: 14 m2