HAM • Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä 19.11.2021-14.8.2022
Yllättävän moni taiteilija on harrastanut purjehdusta. Parhaillaan on Helsingissä kaksi näyttelyä, joiden taiteilijat ovat harrastaneen purjehdusta. HAMissa on helsinkiläisen taiteilijapariskunnan Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän töiden näyttely ja Didrichsenin museossa on 30.1. saakka Björn Weckströmin näyttely, jossa on hänen joitakin maalauksia, mitkä on tehty hänen veneensä purjeista tehtyihin pohjiin.
Näyttely esittelee taiteilijapariskunnan taidetta ja elämää 1910-luvulta 1950-luvulle. Näyttelyyn on koottu 60 teosta eri kokoelmista.
SULHO SIPILÄ
Sulho Vilhelmi Sipilä oli suomalainen taidemaalari, modernisti ja laivaston upseeri, mikä tietysti selittää merellisen harrastuksen. Sulhon ollessa pieni perhe muutti Ahvenanmaalta Turkuun. Sipilä opiskeli aluksi teologiaa, mutta lopetti sen ja ollessaan 19 vuotta aloitti maalaamisen Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.
Sipilä tapasi tulevan vaimonsa opiskellessaan Ateneumissa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1915–1917. Taidemaailma oli avautunut Suomen itsenäistyttyä ja Helsingissä oli mahdollista tutustua ulkomaiseen modernismiin useissa ulkomaisen taiteen näyttelyissä. Näyttelyissä esillä olleiden töiden värien käyttö, ja vapaa muoto innostivat heitä sillä seurauksella, että heistä tuli suomalaisen avantgardismin maalareita. Vaikutteita Sulho Sipilä ja Greta Hällfors saivat myös kubismista. Sulho maalasi mieluiten öljyväreillä ja Greta guassi- ja vesiväreillä. Sipilät kihlautuivat vuonna 1920 ja avioituivat 1924.
GRETA HÄLLFORS-SIPILÄ
Greta Hällforsin vanhemmat olivat varatuomari Selim Hällfors ja Olga Koroleff o.s. Lischin. Perhe asui Helsingissä Pienellä Roobertinkadulla. Greta kävi Läroverket för gossar och flickor -yhteiskoulun. Jo kouluaikana Greta osoitti poikkeuksellista lahjakkuutta kuvitetuilla tarinoillaan.
Vuosina 1915–1917 Greta Hällfors opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja piti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 1917. Näihin aikoihin hän maalasi Johanneksen kirkosta taulun, joka on nykyisin Ateneumin taidemuseon omistuksessa.
Molempien taiteilijoiden innostus liittyy aikansa uusiin taidesuuntauksiin, erityisesti venäläiseen avantgardeen. Sulhon ja Gretan uran alkuvuosien tuotannosta on säilynyt useita teoksia, joissa kokeillaan rohkeasti värejä ja uutta muotoa.
Sulhon Sipilän ja Greta Hällfors-Sipilän teoksissa oli läsnä omassa elämässä nähdyt ja koetut arjen ja juhlan tapahtumat. Kumpikin taiteilija kuvasi myös teoksissaan toisiaan. Aiheina olivat myös koti ja ikkunasta avautuva kaupunki ja sen elämä. HAMin näyttelyn keskeisinä töinä ovat katumaisemat Helsingistä. He ikuistivat teoksiinsa myös kesänviettoaan saaristossa, Uudellamaalla ja maaseudulla Varsinais-Suomessa. Veneet, uimahuoneet ja rantaelämä näkyvät Gretan maalauksissa ja myös hänen luonnoskirjoissaan. Meri oli tärkeä myös Sulholle, joka loi toisen uran itselleen laivaston upseerina. Sipilä olimuun muassa ensimmäisenä upseerina panssarilaivoilla Väinämöinen ja Ilmarinen.
Erottuaan vuonna 1944 puolustusvoimista komentajakapteenina hän toimi Vapaan taidekoulun rehtorina ja maalauksen opettajana. Sulho kuoli pian eläkkeelle jäätyään vuonna 1949. Greta sairastui vuonna 1946 masennukseen ja joutui hoidettavaksi Kellokosken sairaalaan, jossa kuoli vuonna 1974.
Kuvataiteen lisäksi molemmille tärkeä musiikki ja soittaminen säilyivät parin yhteisessä elämässä läpi vuosikymmenien. Greta oli lähes konserttitason pianisti, ja Sipilät myös järjestivät pienimuotoisia kotikonsertteja perhe- ja ystäväpiirilleen.
Lähde: Eri lähteitä. Kuvat näyttelystä.
Sulho Sipilä
Syntyi: 12. joulukuuta 1895
Kuoli: 22. joulukuuta 1949, Helsinki
Greta Hällfors-Sipilän
Syntyi: 19. helmikuuta 1899, Helsinki
Kuoli: 24. huhtikuuta 1974, Kellokoski