VIIKON 11 KYSYMYS: Mikä vene on kyseessä?

VIIKON 11 KYSYMYS: Mikä vene on kyseessä?

Kuvan salonkiveneitä ei juurikaan enää vesillämme näe, mutta aikaisemmin niitä oli varakkailla henkilöillä niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Kuvan veneen nimi on Match II.

VASTAUS VIIKON 10 KYSYMYKSEEN.

Venetyyppi on Cat-boat.

Cat-boat (kissa-vene), on purjevene, jossa on vain yksi purje. Masto on sijoitettu hyvin eteen, aivan veneen keulaan. Useimmissa pienemmissä veneissä on nostoköli. Tavallisemmin veneissä on kehveliriki, mutta myös Bermudariki on mahdollinen. Veneessä on hyvin voimakas palle, kuvan venemalli on klassinen Cape Cod -Cat-boat, jossa on kantava palle, mikä tarkoittaa, että veneen vesilinjan leveys on lähes yhtä suuri kuin veneen maksimileveys. Tällainen vene on erittäin vakaa, sillä veneen kallistuessa vähänkin niin palle alkaa suoristaa/nostaa venettä pystyyn.
Kuvasta näkee hyvin veneen leveyden ja palteen jyrkkyyden.
Vene on kyllä vakaa, mutta voin kertoa, että sen saa kyllä nurin. Näin meille kävi kerran Loviisassa Small Ship´s Race -kilpailussa. Puuskainen tuuli riepotti meitä ja tuulen hellittäessä olimme tuulenpuolen laidalla roikkumassa, ja meidän painomme kaatoi veneen tuulen puolelle. Ensin tuli vettä sisään laidan sukeltaessa ja sitten olimme kyljellään.
Cat-boat -venemalleja löytyy useita. Amerikassa tunnetaan kymmenen erityyppiä, joista voisi mainita esimerkkinä: Beetle Cat-, The Redden Catboat-, Cape Cod Cat- ja Com-Pac Trailerable -veneet.

Historiasta
Britit toivat venetyypin uuteen maailmaan. 1920-luvulla, Cat-boateilla alettiin kilpailla, ja niihin tuli pitkät puomit ja kahveleihen sovitettiin niin paljon kangasta sieppaamaan tuulta kuin mahdollista. Joihinkin veneisiin asennettiin kokkapuita ja soviteltiin keulapurjeita vauhdin kasvattamiseksi.
Kilpailujen väheneminen ja bensiinimoottoreiden yleistyminen vähensi tarvetta suurille purjepinta-aloille, ainakin huvipurjehduksessa. Cat-boatit ovatkin nykyään huviveneitä ja niitä käytetään päiväpurjehduksiin, joihin ne soveltuvatkin tilavuuden, vakauden ja yksinkertaisen käsittelyn vuoksi. Tosiasiassa Cat-boatit ovat huonompia vastatuuleen purjehdittaessa, kuin slooppi-takiloidut veneet.

Veneet ovat Amerikassa edelleen suosittuja
Yksi tunnetuimmista Cat boateista on 12-jalkainen (3,7 m) Beetle Cat daysailor. Laivueita löytyy satamista ympäri Uutta Englantia, joissa järjestetään näillä klassikoilla usein kilpailuja. Vuonna 1960 Breck Marshallin piirtämästä 18-jalkaisesta (5,5 m) tehtiin lasikuituversio, Sanderling, joka korvasi puisen konstruktion. Sanderlingista on sittemmin tullut erittäin suosittu vene, joita on rakennettu yli 700 kappaletta. Vene on sytyttänyt uudelleen kiinnostuksen Cat-boateihin.
Kunnioittaakseen Marshallia ja hänen panostaan venetyypistä on Cat-boat Association rahoittanut Breck Marshallin 20 jalkaisen (6,1 m) Cat-boatin rakentamisen ja vene on nyt nähtävissä Mystic Seaportin laiturissa. Vene on tarkoitettu museokävijöiden käyttöön, ja sillä voi todella käydä purjehtimassa museon edustalla olevassa lahdessa. (Yrjö Klippi)

Cat-boat Suomessa
Suomessa on muutama Cat-boat. Vanhin on Kotkassa Merimuseolla; vene tuotiin 1880 luvulla USA:sta Päijänteelle. Loviisassa on kunnostettu Cat-boat, joka tiettävästi on alkuperäinen, mutta sen historia ei ole tätä kirjoitettaessa tiedossa. Yksi uusi cat-boat on veistetty 1990-luvun lopulla – se osallistui Viaporin Tuoppiin 1999. Lisää kuvia Cat-boateista löytyy sivustolta: www.sailsandsea.fi (Lähde Jorma Rautapää)