VIIKON 18 KYSYMYS: Mikä veneluokka ja milloin lausuttiin syntysanat

VIIKON 18 KYSYMYS: Mikä veneluokka ja milloin lausuttiin syntysanat

Veneluokkaa pidetään erittäin vaativana kilpaluokkana. Se on ollut aikoinaan myös olympialuokka.

VASTAUS VIIKON 17 KYSYMYKSEEN:

Pursiseura on GKSS, eli Göteburgin kuninkaalinen pursiseura. Kuvassa on seuran kesäkauden avajaiset vuonna 1930. Seuran lipussa on valkoisella pohjalla sininen risti – pyhän Yrjön risti. Seuran historiaan liittyy Suomen autonomian ajalta kiinnostava yksityiskohta.
Göteborgin kuninkaallinen purjehdusseura juhli 150-vuotista toimintaansa Göteborgin Långedragissa kesäkuussa vuonna 2010. Seuralla on kiinnostava kytkös Suomeen jo pian perustamisensa jälkeen.

Pursiseura järjesti vuonna 1862 purjehduskilpailun Marstrandin kylpyläkaupungissa, jonne suomalaisen siirtokunnan keskuudessa oli perustettu oma pursiseura. Myös suomalaiset päättivät osallistua kilpailuun. Suomalaiset pohtivat, minkä lipun alla suomalaisten vene purjehtisi, kun he eivät halunneet Venäjän lippua käyttää.

Regatan aikoihin oli Marstrandissa vierailulla perheensä kanssa Suomessa ja Ruotsissa tunnettu ja arvostettu kirjailija Sakari Topelius. Topeliuksella oli ollut ajatus, että Suomen lipussa värien tulisi olla sininen ja valkoinen. Topeliuksen myötävaikutuksella kilpailujen alkaessa suomalaisen veneen mastossa liehuikin ”Suomen lippu”, joka oli jaettu vaakatasossa kahtia. Yläpuoli oli valkoinen, alapuoli sininen ja vasempaan yläkulmaan oli brodeerattu kultainen Suomen leijona.

Topeliuksen suunnittelema lippu nousi salkoon myös vuonna 2010
GKSS:n juhlallisuuksien yhteydessä vuonna 2010 tapahtui historiallinen lippujen nosto. Purjehdusseuran liput eri vuosikymmeniltä – osa siniristilippuja – nostettiin salkoihin ja viimeiseksi nostettiin Topeliuksen suunnittelema sinivalkoinen lippu. Sen oli seuran klubimestari Pether Bäversjö teetättänyt historiallisten tapahtumien muistoksi ja jatkumoksi Merkkivuosi 1809 –projektille.

Göteburgissa ovat opiskelleet monet suomalaiset venesuunnittelijat ja siellä ovat purjehtineet monen suomalaiset kilpapurjehtijat. Onpa toinenkin kirjailija käynyt aikoinaan purjehtimassa Göteburgissa, nimittäin Juhani Aho. (YK)
Lähteet: Puuvene-lehti ja 
Ritva Laitisen kirja Suomen värit edustivat ensimmäisen kerran vuonna 1862 Marstrandissa Topeliuksen myötävaikutuksella. Sukuviesti 2/2010