Purjehdus Suomessa -kirja kertoo mitä on Slow Sailing

Purjehdus Suomessa -kirja kertoo mitä on Slow Sailing

Purjehdus Suomessa -kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat  nauttia enemmän loma- ja huvipurjehtimisesta. Usein kuulee väitettävän, että loma- ja veneily alkaa, kun köydet on irrotettu laiturista. Tämä pitää vain osittain paikkansa. Loma alkaa todella vasta kun mieli on lomalla, ja kiire on jätetty rannalle.

Purjehdus Suomessa -kirja ei ole kilpapurjehdusopas, mutta kirjasta lukija löytää purjeneulomo WB-sailsin Mikko Brummerin erittäin hyvät ohjeet takilan ja purjeiden trimmaamiseen niin, että vene kulkee hyvin ja turvallisesti.

Kirja tarjoaa myös herkullisen näkökulman, respteineen, veneessä herkullisempaan ja nautittavampaan syömiseen.

Kirjasta lukija löytää runsaasti myös suomalaiseen purjehduskulttuuriin liittyviä aiheita ja anekdootteja. Yksi sellainen on purjehduslegendamme Henrik Ramsayn Purjehtijan muistelmiin kirjoittama katkelma:

Keulapurje jalustetaan pakkiin. Kiinnitys irrotetaan. Keula niiaa kauniisti poijulle, vene lähtee. Isopurjeen jalustusta hellitetään. Valkosaari jää. Matka on alkanut.

Ramsayn lainaus

Mutta toistaiseksi on vain alus lähtenyt, tanssien vapaana tiehensä. Miesten ajatukset ovat yhä sidottuina ajan pyörään, ja heidän kätensä askartelevat reppujen ja kääröjen kimpussa. Joku on toimensa viimeiseen asti pidättämänä ennättänyt mukaan ihan lähtöhetkellä, jolloin nostettu isopurje jo lepattaa levottomana. Hän kerkiää vasta nyt vaihtaa vaatteita ja järjestää kamppeitaan. Hiljaisia kirouksia kuuluu silloin tällöin kajuutasta todistaen, että jokin turhanpäiväinen kapistus, jonka hän on olettanut tärkeäksi hyvinvoinnilleen on unohtunut – mutta joka itse asiassa tulee osoittautumaan aivan tarpeettomiksi. …

… Sinne tänne viskotut puunjalostustuotteet purressa ovat kipparille kauhistus. Ruorimies silmäilee hajamielisenä purjeita ja jalusnuoria sekä ohjaa koneenomaisesti purtensa ulos Uunisaaren salmesta. Vielä ei ole ennätetty huuhtoa pois arkipäivien huolten nimilappuja, eivätkä käsitteet ole vielä muovautuneet lomapäivien rauhaa varten.

Henrik Ramsay,
Purjehtijan muistelmia, WSOY 1947

Purjehdus Suomessa -Kirja antaa slow sailing -näkökulman purjehtimiseen ilman aikataulupakkoa ja opastaa miten purjeveneellä kesästä voisi nauttia enemmän.  Yksi keskeinen viesti on tehdä veneilystä kaikille elämys!

MISTÄ ELÄMYKSET SYNTYVÄT?

VASTAUS: Positiivisista kokemuksista.

MITEN SAADAAN AIKAAN POSITIIVISIA KOKEMUKSIA?

VASTAUS: Muuttamalla nykyisiä veneilytapoja vähemmän stressaaviksi ja monistamalla onnistumisia.

Yrjö Klippi

Purjehdus Suomessa – nautintoa ja seikkailua

Readme.fi, 2014

0 Comments

Leave a reply