Moottorivene Ahdin mittava kunnostustyö. Osa 1

Moottorivene Ahdin mittava kunnostustyö. Osa 1

1930-luvulla rakennetun Ahdin kunnostus alkoi pienemmän mittakaavan rungon korjauksesta, mutta laajeni sitten kattamaan lähes koko veneen. Tavoitteena oli rungon kuntoon laiton lisäksi parantaa merkittävästi Ahdin käyttömukavuutta. Lähes vuoden kestäneen projektin lopputuloksena Ahti on nyt erinomaisessa kunnossa ja kuten tavoitteena myös oli, selvästi parempi käyttömukavuudeltaan.Mittava projekti oli tiivistä tiimityötä, jossa veistäjä Teemu Virtasella ja veneen omistajalla Tomi Tarpiolla oli keskeinen rooli – unohtamatta muitakaan lisäkäsiä ja ammattilaisia, joita aika ajoin tarvittiin projektin  eri vaiheissa.

Teksti: Petteri Rahkonen
Kuvat: Tomi Tarpio, Teemu Virtanen, Petteri Rahkonen, Timo Suomalaisen arkisto

Ensikontakti Ahtiin

Ahdin omistaja Tomi Tarpio kertoo seuraavassa kuinka hänellä heräsi kiinnostus puuveneisiin ja kuinka se johti myös Ahdin päätymiseen hänen omistukseensa: ”Hiljalleen kypsynyt haave puuveneharrastuksesta alkoi konkretisoitua kevättalvella 2014, kun selailin ahkerasti internetistä puuveneiden rakentamiseen ja kunnostukseen liittyviä artikkeleita. Pidän puuta nykyaikaisempia rakennusmateriaaleja kauniimpana ja esteettisempänä, sekä sen työstäminen tuntui omimmalta. Olen mieltynyt klassisiin muotoihin ja erityisesti pirtuveneiden kauniisiin linjoihin. Aluksi etsin uuteen veneeseen valmista rakennuspakettia tai sopivia piirustuksia, mutta sellaista ei vain millään tuntunut löytyvän. Koska olin alun perinkin varautunut mittaviin puutöihin, uskalsin alkaa tutkimaan myynti-ilmoituksia tarkemmin. Puun ja kauniiden muotojen lisäksi kriteerinä oli soveltuminen perheemme käyttötarkoitukseen, eli päiväretkeilyyn. Noin kolmen kuukauden selailun jälkeen törmäsin Kalevi Virtasen myynti-ilmoitukseen Ahdista, tiesin heti, että tässä se voisi olla.Kävin venettä katsomassa ja koputtelemassa yhteensä kolme kertaa ennen kuin lopullinen ostopäätös syntyi, ja kaupat tehtiin 15.5.2014.

Ensimmäinen kesä meni veneeseen ja puuveneilyyn tutustuessa, tunteja merellä kertyi nelisen kymmentä. Samalla jo kuitenkin suunnittelin tulevaa kunnostusprojektia.Tarkoitus oli kunnostaa veneen runko ammattilaisen käsissä, ja jatkaa siitä itse eteenpäin. Loppukesällä otin yhteyttä muutamaan veneenveistäjään, ja PRA-Puuveneiden Petteri Rahkonen ja Teemu Virtanen valikoituivat kunnostusprojektiin. Petteri ja Teemu olivat sattumalta kunnostaneet Ahdin sisarveneen muutama vuosi aikaisemmin.
Ei muuta kuin hommiin, Ahti nostettiin Sipoonlahdesta 26.8.2014 ja siirrettiin veistämölle Järvenpäähän.”

VANHAKUVA_AHDISTA

Eetu Seppälän suunnittelema ja N. Seppälän veistämöllä presidentti Relanderille rakennettu vene.

Seuraavassa osassa kerrotaan miten ja miksi pieneksi kaavailtu kunnostustyö laajeni. Lisätietoja Ahdin kunnostukseen liittyen antavat veistäjät Teemu Virtanen/Veneveistämö T. Virtanen puh. 0400-127911 ja Petteri Rahkonen/PRA Puuveneet puh. 050-4328353.

Artikkeli on julkaistu myös Puuveneenveistäjät ry:n Veneen Veistäjä -lehdessä.