Älä kokeile näitä pelastusliivejä

Älä kokeile näitä pelastusliivejä

Kuten näet kuvassa on pelastusliivit. Kuvassa ne näyttävät hienoilta ja kirkkaan värisiltä. Lähempi tarkastelu paljastaa kuitenkin jotain aivan muuta. Niissä ei ole minkäänlaista tietoa mistään – ei kirjaimen kirjainta millään kielellä. Ei tietoa siitä, kuka ne on valmistanut. Ei tietoa siitä, mistä ne on valmistettu. Eikä tietoa siitä, kuinka painavan henkilön ne kelluttavat. Tunnustelemalla voi huomata, että niihin on tungettu jotain halpaa vaahtomuovia. Haararemmi sidotaan solmulla, koska solki ei toimi.

Näiden pelastusliivien käyttäjä oli onnekas. Hän ei joutunut veden varaan turvattomissa pelastusliiveissään. Pelastusliivit olivat peräisin tuntemattomalta kauppiaalta Turkissa ja runsaan kymmenen kilometrin venematka talvisella Välimerellä Turkista Lesvokselle päättyi Lääkärit ilman rajoja -järjestön vapaaehtoisten turvallisiin käsiin. Tarpeettomaksi jääneet liivit päätyivät työtoverilleni, joka oli avustamassa vapaaehtoisia auttajia.

Kukaan ei tiedä, minne pelastusliivien käyttäjä jatkoi matkaansa. EU ja Turkki tekivät vähän tuon jälkeen sopimuksen pakolaisten palauttamisesta Turkkiin. Kenties hän päätyi takaisin vastarannalle mistä tulikin. Kentien hän on edelleen Kreikassa, kenties odottamassa turvaa muualla Euroopassa.

Työtoverini, joka toi liivit mukanaan, oli ottamassa vastaan pakolaisten veneitä Lesvoksen talvikuukausina. Ainakin yhdestä asiasta hän vakuuttui: kukaan ei sille veneretkelle lähde huvin vuoksi. Edes kunnollisilla pelastusliiveillä varustettuna.

JUHA AROMAA