Kaj Franckin mukista tuli klassikko

Kaj Franckin mukista tuli klassikko

Klassikoiden tekijä Kaj Franckin suunnittelupöydältä syntyi myös Muumimuki.

Kaj Gabriel Franck syntyi Viipurissa 9.11.1911. Franckin isä Kurt polveutui lyypekkiläisesta kauppiassuvusta ja hänen äiti Genéviève oli suomenruotsalaista kulttuurisukua. Kaj Franckin äidin isä J. Ahrenberg, arkkitehti-kirjailija, työskenteli myös taideteollisuuden alalla ollen muun muassa Arabian tehtaan ensimmäisenä suunnittelijana.

Kaj Franck pääsi vuonna 1929 käytyään oppikoulua seitsemän vuotta Taideteollisuuskeskuskoulun huonekalupiirustusosastolle, josta hän valmistui vuonna 1932.

Franck oli Nuutajärven lasitehtaan taiteellinen johtaja 1950–1973. Hän oli Taideteollisen oppilaitoksen tuntiopettaja vuodesta 1945 ja sen taiteellinen johtaja 1960–1969. Hän teki suunnittelutöitä niin Arabialle, Artekille, Iittalalle kuin Nuutajärvellekin. Hänen tunnetuimpia suunnittelutöitään ovat Kilta-sarja, Kartio-lasit ja Teema-sarja. Franck aloitti Kilta-astiaston suunnittelun 1948. Suunnittelun lähtökohtana oli, että tuotteet ovat pinottavia ja vaativat vähän varastointitilaa. Kilta, jonka pohjalta nykyisin erittäin suositut Muumiaiheiset Teemamukit kehitettiin vuonna 1979. Kilta-sarja oli aikoinaan mullistava ilmestyessään yksinkertaisena käyttösarjana koristeellisten astiastojen tilalle. Nykyinen Teema-sarja ja erityisesti sen mukit todistavat Kaj Franckin suunnittelemien käyttöesineiden kuuluvan klassikkosarjaan.

Kaj Franck kuuluu kiistatta kansainvälisesti tunnetuimpien suomalaisten keramiikka- ja lasimuotoilijoiden joukkoon. Franck oli myös maassamme ensimmäisiä kierrätyksen puolestapuhujia. Häntä onkin kutsuttu ”suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi”. Hänen muotoilifilosofiaansa kuului se, että hän karsi muotoillessaan esineestä pois kaiken tarpeettoman ja ylimääräisen.

Franck voitti urallaan monia suunnittelukilpailuja ja tunnustuksia, muun muassa Milanon triennaalista vuonna 1951 ja 1954, Milanon triennaalin Grand Prix’n 1957, Compasso d’Oro -palkinnon, Prinssi Eugenin mitalin ja Lunning-palkinnon. Pro Finlandian hän sai vuonna 1957, professorin arvonimen 1972 ja Lontoon Royal College of Artin kunniatohtorin arvon vuonna 1983. Kaj Franck kuoli 26.9.1989
Helsingin Arabianrannassa on Kaj Franckin katu. (YK)

0 Comments

Leave a reply