Purjehduskengät kuuluvat veneilyyn – veneiden kansille. Purjehduskenkien pohjia on tutkittu ja kehitetty sellaisiksi, että niiden pitokyky olisi mahdollisimman hyvä liikuttaessa veneen kannella. Siksi niiden pohja on tasainen, ja erillistä korkoa niissä ei ole tavallisten kenkien tapaan. Näin pohja koskettaa koko jalan alueelta alustaan.
Kenkien pohjamateriaalien kanssa on tehty kehitys- ja tutkimustyötä – auton renkaiden tapaan. Haaste on ollut kehittää pohjan materiaali ja kuviointi sellaiseksi, jonka pitokyky on hyvä erilaisilla kansimateriaaleilla. Lisähaasteena on vielä se, että välillä kansi on kuiva ja välillä märkä. Esimerkiksi lakattu oregonmäntukansi on märkänä todellinen luistinrata.
Luin kerran pursiseuran vanhasta vuosikirjasta pukeutumisohjeita. Kenkinä silloin käytettiin valkoisia kangaskenkiä. Veneiltäessä valkoiset kangaskengät tietysti nuhraantuivat ja muuttuivat harmaiksi. Kenkien siistimiseen annettiin käytännön neuvoksi niiden pinnan käsittely valkoisella taululiidulla. Näin ne taas kelpasivat käytettäväksi klubitakin ja valkoisten housujen kanssa.
1980-luvulla kun veneilystä ja erityisesti purjehduksesta tuli suosittu harrastus, niin ihmiset halusivat näyttää harrastavansa purjehdusta käyttämällä purjehduskenkiä arkijalkineina niin töissä kuin vapaa-aikanakin. Silloin ainoina oikeina pidettiin amerikkalaisia ”dockareita” Sebago-merkkisiä purjehduskenkiä. Jäljittelijöitä oli lukuisia.
Vuonna 1946 perustetun Sebago Companyn aloitti kolme Uudessa Englannissa asuvaa ystävystä, Daniel J. Wellehan Sr., William Beaudoin ja Joseph Cordeau. Ensimmäinen kenkämalli oli käsin ommeltu loafer-tyylinen pikkukenkä. Sebagon loafer-malli oli saanut innoituksen Intiaaanien mokkasiinista ja yhtiö patentoi kengän valmistamistyylin. Kenkä-mallista tuli hyvin pian suuri menestys. Syynä menestykseen oli hyvä ja vankka laatu ja rento tyyli.
Sebago-yhtiö alkoi laajentua nopeasti. Vuonna 1954 juhlittiin sitä, että yhtiö oli valmistanut 1 000 000 kenkää.
1950- ja 1960 luvulla Sebagon laajensi valikoimaansa tarjoamalla erilaisia kenkiä, myös naisten malleja. Näinä vuosikymmeninä yhtiön kauppa alkoi laajentua myös kansainvälisesti.
Vuonna 1970 Sebago esitteli purjehduskenkien ikonin Dockside-purjehduskengän. Kenkä tunnetaan edelleen mokkasiinimaisesta ompelutavasta ja liukastumista estävästä kumipohjasta. Sebagon kenkävalikoima sisältää tänään laajan valikoiman karuista saappaista muodikkaisiin design-kenkiin. (YK)