Kovaa menoa Tuopissa

Kovaa menoa Tuopissa

Vuoden 2018 hellekesän Viaporin tuoppi purjehdittiin reippaissa oloissa. Ilmatieteen laitoksen Harmajan mittausasema ei mitannut kisan aikana hetkeäkään alle 10 m/s lounaistuulta, puuskat nousivat 15 m/s:iin.

Osa ilmoittautuneista veneistä päättikin jäädä tällä kertaa maihin. Muun muassa A-veneet ja monirunkoveneet jäivät kokonaisuudessaan pois kisasta. Onkin hyvä muistaa, että kilpailuissakin vastuu osallistumisesta on aina veneen päälliköllä, ei koskaan kilpailun järjestäjällä. On oikea ja kunnioitettava päätös jäädä rantaan, jos epäilee joko veneen tai miehistön kestävyyttä.

Veneitä lähti matkaan lopulta 97 venettä, mikä lienee ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun luku jäi alle sadan. Ne jotka kovaan keliin lähtivät, pärjäsivät hyvin. Keskeytyksiä ei ollut montaa.

Oman jännityksensä kilpailuun teki 29er -luokan EM-purjehdukset Liuskasaaren edustalla. Tilanteessa oli vaaran ainekset. Pienet 29er -veneet ovat äärimmäisen nopeita. Onneksi havereilta kuitenkin vältyttiin.

Kansanveneet olivat totuttuun tapaan suurin luokka. Kisaan lähti 24 venettä, joista voittajaksi purjehti virolaisvieras Mikk Köösel Gretalla (EST-5). Köösel on Tuopin vakiovieras vuosien ajan, ja nyt hän onnistui viemään voiton kotiin Suomenlahden etelärannalle.

Vauhtia tietysti riitti kovalla tuulella. 8 mR -luokan voittaja, Timo Saalastin Sagitta (FIN-2), purjehti pitkän radan kahdessa tunnissa, 12 minuutissa ja 11 sekunnissa. Lyhyellä radalla 5.5 -luokan voittaja Anders Nordmanin Rush VI selvitti kierroksen alle kahteen tuntiin ajassa 1 tunti, 57 minuuttia ja 20 sekuntia.

Kuva: Reijo Lahtinen