VIIKON 5 KYSYMYS: Milloin ja missä 6mR-luokka oli viimeisen kerran olympialuokka

VIIKON 5 KYSYMYS: Milloin ja missä 6mR-luokka oli viimeisen kerran olympialuokka

Kuutoset oli pitkään olympialuokka. Suomessa on ehkä suurin 6mR-laivue maailmassa. Luokan rekisterissä on 48 venettä.

VASTAUS VIIKON 4 KYSYMYKSEEN: Joshua Slocum 

Joshua Slocum syntyi 20. helmikuuta vuonna 1844 Nova Scotiassa. Hän oli yhdysvaltalainen merikapteeni ja oli ensimmäinen, joka purjehti yksin maailman ympäri. vuosina. Slocum oli 51-vuotias lähtiessään uhkarohkealle purjehdukselleen vuonna 1895.

Joshua_Slocum

Slocumilla ei ollut matkaa varten kunnollista rahoitusta ja siksi varusteet ja alus maailmanympäripurjehdusta varten olivat vaatimattomat. Aluksena oli satavuotias, lahjoituksena saatu noin 11metriä pitkä sluuppi Spray. Slocumilla ei ollut edes kronometriä, jota jo tuolloin pidettiin edellytyksenä turvalliselle merenkululle. Navigoinnin hän oli päättänyt hoitaa kompassilla, sekstantilla, vanhalla herätyskellolla, merikorteilla sekä taivaankappaleisiin perustuvan navigaatiokokemuksensa avulla. Hän otti myös ongen ja harppuunan ravinnonsaannin- sekä kiväärin ja revolverin omaksi turvakseen merirosvoja vastaan. Erikoista oli, että pelastusliivejä uimataidottoman Slocumin alukselta ei kerrota löytyneen.

Matka Bostonista alkoi 24. huhtikuuta vuonna1895. Ensimmäinen etappi tulisi olemaan Azorit, josta retken oli suunnitelu jatkuvan Gibraltarille ja edelleen Välimeren kautta Suezin kanavaan.

Gibraltarilla laivastotukikohdan englantilaiset varoittivat Väli- ja Punaisellamerellä purjehtivista merirosvoista. Varoitus sai Slocumin muuttamaan suunnitelmiaan. Elokuussa vuonna 1895 Slocum nosti purjeensa ja suuntasi kohti Etelä-Amerikan eteläkärkeä päämääränään Tyynimeri. Reittimuutoksesta huolimatta merirosvot ilmaantuivat horisonttiin Marokon rannikon kohdalla. Lyhyen takaa-ajon jälkeen Slocum onnistui kuitenkin karistamaan ahdistelijansa kannoiltaan.

Intiaanit ahdistelivat
Slocum pysähtyi kolmeksi viikoksi Rio de Janeirossa ennen purjehdusta Tyynellemerelle.  Marraskuussa matka jatkui pitkin Etelä-Amerikan rannikkoa. Uruguayn rannikolla Spray juuttui matalikolla hiekkapohjaan, mutta läheisen Fort Teresan rannikkovartioston hinaaja veti Sprayn läheiseen Montevideon pääkaupunkiin. Magalhãesinsalmesttsa Slocum joutui kahdesti intiaanien hyökkäyksen kohteeksi. Ensimmäisellä kerralla kaksi varoituslaukausta säikyttivät hyökkääjät pois. Toisella kerralla nukkumassa ollut Slocum heräsi kun veneeseen hiipinyt intiani astui Slocumin illalla kannelle kaatamiin mattonauloihin, jotka hän oli varannut juuri tähän tarkoitukseen.

Myrskyjen ja kovien vastatuulien vuoksi kesti yli kuukauden, ennen kuin Slocum onnistui pääsemään läpi Magalhãesinsalmesta. Seuraavaksi hän pysähtyi vasta Samoalla. Lokakuussa vuonna 1896 saapui hän Australiaan ja purjehti Sydneyn satamaan, jossa hän vietti pari kuukautta nauttien paikallisen lehdistön ja seurapiirien mukanaan tuomasta julkisuudesta muun muassa luennoiden matkastaan. Myös Melbournessa, jonne hän 23. joulukuuta saapui, oli vastaanotto myös lämmin. Slocum jatkoikin matkaansa vasta kesäkuussa vuonna 1897 purjehtien halki Intian Valtameren.

Heinäkuun puolessa välissä hän saapui Kookossaarille, jota hän myöhemmin kuvaili paratiisiksi. Saarten lumoavuuden vuoksi vierailu venyi yli kuukauden mittaiseksi. Hän pysähtyi vielä Rodriguesin saarella ennen kuin 17. marraskuuta saapui Etelä-Afrikan Durbaniin. Buuripresidentti Paul Krugerin ja Slocum eivät löytäneet yhteistä kieltä. Kruger oli nimittäin aiemmin antanut maantieteilijöilleen tehtäväksi todistaa raamatun tulkintansa maan litteästä muodosta todeksi. Maailman ympäri purjehtijaksi esitellyn Slocumin audienssi päättyi pikaisesti.

Seuraavat kohteet olivat Saint Helena ja Ascension. Toukokuun 8. päivä vuonna 1898 Slocum ylitti reitin, jota hän oli alkumatkasta purjehtinut. Näin Slocum oli saavuttanut tavoitteensa olla ensimmäinen ihminen, joka on purjehtinut yksi maailman ympäri.

Slocum katoaa
65 vuoden ikäinen Slocum lähti purjehdusmatkalle kohti Orinocoa marraskuussa 1909 ja tarkoituksenaan purjehtia Rio Negrolle asti, mutta hän ei koskaan saapunut perille, vaan katosi aluksineen tällä matkalla. Slocum julistettiin lopulta kuolleeksi vuonna 1924.