VIIKON 45 KYSYMYS: Mikä vene?

VIIKON 45 KYSYMYS: Mikä vene?

Mikä on kuvassa oleva, Suomen vesillä melkoisen harvinainen, venetyyppi?

VASTAUS VIIKON 44 KYSYMYKSEEN:

Eino Antinoja,
veneenrakentaja, kilpapurjehtija ja yrittäjä

Eino Antinoja (192026. lokakuuta 2010) on tunnettu saavutuksistaan veneenrakennuksen alalla. Hän on tehnyt kuuluisan amerikkalaisen Olin Stephensin suunnittelemia veneitä, joita ovat tilanneet tunnetut suomalaiset vaikuttajat ja purjehtijat. Hänen rakentamillaan veneillä ovat purjehtineet hänen itsensä lisäksi muun muassa Pekka Herlin, Peter Fazer, Peter Tallberg, Lasse Pöysti ja monet muut.

eino_antinoja
Eino Antinojan veistämö on ollut merkittävä myös siksi, että se onnistui tekemään menestyneitä veneitä ensin puusta ja sitten lasikuidusta. Sparkman & Stephensin suunnittelutoimiston Olin ja Rod Stephens pitävät Antinojaa yhtenä maailman parhaimmista veneenrakentajista.
Vuonna 1970 Eino Antinojalle myönnettiin Taideteollisuuden valtionpalkinto. Perustelut palkinnolle olivat: ”Veneentekijä Eino Antinojaa ei palkita katoavan käsityön säilyttämisestä vaan ennemminkin uudistamisesta, kekseliäisyyden yhdistämisestä ammattitaitoon. Antinoja on rakentanut purjeveneitä.”
Eino Antinojan rakentamat veneet ovat edelleenkin haluttuja klassikkoja.

Antinojan aktiivinen veneenrakennuskausi kesti lähes kolmekymmentäviisi vuotta. Tämä kausi on historiallisesti mielenkiintoinen, koska tuona aikana tapahtui merkittäviä muutoksia niin purjeveneiden suunnittelun kuin rakennusmateriaalinkin kohdalla. Puu oli uran alussa veneiden rakennusmateriaalina. Siitä Antinoja loi kauneimmat veneensä. Se oli yksilöllisen veneenrakennuksen aikaa, jolloin rakentajan ja veneen tilaajan välille muodostui tiivis suhde. Heidän välillään tämä suhde muuttui usein koko elämän kestäväksi ystävyydeksi. Lähde: Ilpo Kauhasen kirjoittama kirja Eino Antinojasta.