Suomessa on monta hienoa historiallista veistämöä ja telakkaa. Kuvassa on myös veistämöllä rakennetut veneet.
VASTAUS VIIKON 11 KYSYMYKSEEN
Vene on Ruotsissa vuonna 1918 rakennettu salonkivene nimeltä Match II.
Veneen nimi paljastaa joillekin veneen historiasta sen aikaisemman omistajan olleen Ivar Kreuger.
Vene on tyypillinen ”herrasväen” salonkivene, jossa on kuljettajalle oma salongista eristetty ohjaamo. Joissakin veneissä ohjaamo on avoin. Yleensä näissä salonkiveneissä ei juurikaan ole avotilaa matkustajille. Match II:ssa on kylläkin takana melkoisen suuri avotila, sillä vene on yli 14 metriä pitkä..
Ruotsissa, erityisesti Tukholman alueella, salonkiveneet olivat myös yhteysaluksina kuljettaessa kaupungin ja saaristossa sijaitsevien huviloiden välillä.
Koneet sijoitettiin ohjaamon alle. Ohjaamon edessä oli yleensä pienehkö kajuutta miehistölle.
Match II
Veneen tilasi vuonna 1918 Krister Littorin, joka oli Kreugerin liikekumppani ja hyvä ystävä. Vene oli tarkoitettu edustus- ja perhekäyttöön. Sen suunnitteli Knut Ljunberg ja vene rakennettiin Gustavsson & Anderssonin veistämöllä Lidingössä. Kreugerin talousimperiumin romahdettua vuonna 1932 vene myytiin. Uusi omistaja, Harry Faulkner, nimesi veneen uudelleen tyttärensä mukaan Elaine II:ksi. Perheen omistuksessa vene oli vuoteen 1961 asti, jolloin se myytiin edelleen Ruotsiin.
Vuonna 1977 se vaihtoi omistajaa jälleen ja seilasi kymmenisen vuotta charteria Tukholman saaristossa. Vene vaihtoi vielä kerran omistajaa ja oli vuoden 1988 jälkeen joitakin vuosia käyttämättömänä maissa.
Vuonna 1991 veneen ostivat Lars ja Solvik Nygrenit ja tekivät sille isohkon remontin.
Vuonna 2009 Match II seilasi suomeen.
VENEEN TIEDOT:
Suunnittelija: Knut Ljundberg
Veistämö: Gustavsson & Andersson
Pituus: 14,08 m
Leveys: 2,60 m
Paino: 5,5 tn
Materiaali: Hondurasmahonki
Moottori (nyk.) Yanmar 125 hv
Nopeus: n. 15 solmua
Tie tulitikkumiljonääriksi
Ivar Kreuger syntyi vuonna 1880 Ruotsissa, Kalmarissa. Hän oli ruotsalainen sijoittaja, pankkiiri, liikemies ja teollisuusyrittäjä. Kreuger loi mahtavan imperiuminsa tulitikkuteollisuudella kahden maailmansodan välisenä aikana Eurooppassa ja myös Amerikassa.
Kreuger syntyi Kalmarissa pankkiirin Ernst August Kreugerin lapsena. Koulussa Ivar oli lahjakas ja loikkasi yli kaksi luokkaa ja pääsi jo 16-vuotiaana opiskelemaan Tukholman Kuninkaalliseen teknilliseen korkeakouluun. Lahjakkaana ja ahkerana hän suoritti kaksi insinöörin tutkintoa, ja ikää hänelle oli kertynyt vasta 20-vuotta.
Kreuger oli maailman kansalainen
Vuosisadan alussa hän työskenteli insinöörinä seitsemän vuotta Yhdysvalloissa ja Meksikossa sekä Etelä-Afrikassa.
Palattuaan Ruotsiin Kreuger perusti vuonna 1908 rakennusliikkeen nimeltä Kreuger & Toll yhdessä hyvän ystävänsä insinööri Paul Tollin kanssa. Tukholmassa kävijä ei voi olla törmäämättä rakennusliikkeen aikaansaannoksiin, sillä Kreuger & Toll rakennuttivat muun muassa Tukholman Olympiastadionin, Tukholman kaupungintalon ja NK:n pääkonttorin.
Kreuger perusti vuonna 1917 Svenska Tändsticks AB:n, joka oli maailmanlaajuinen tulitikkuyritys. Euroopan tulitikkumarkkinoilla ruotsalaiset tulitikut saavuttivat lähes monopoliaseman. Yritys sulautettiin pian Kreuger & Tolliin. Seuraavaksi Kreuger perusti Yhdysvaltoihin uuden yrityksen nimeltä International Match Corporation, joka valtasi lähes koko maailman tulitikkukaupan.
Kreuger lainasi rahaa valtioille
Ensimmäisen maailmansodan jälkeisen laman aikana Kreugerin yritykset lainasivat rahaa usealle velkaantuneelle Eurooppalaiselle valtioille ja saivat samalla korkojen lisäksi monopolin tulitikkumarkkinoilla niissä maissa. Esimerkkinä mainittakoon, että vuonna 1929 Kreuger lainasi 28 miljoonaa dollaria Romanialle. Palkkioksi tuli jälleen Kreugerin tulitikuille yksinoikeus. Romania maksoi lopulta velkansa niinkin myöhään kuin vasta vuonna 2002.
Kreugerin businekset laajenivat
Kreuger sai pian haltuunsa Pohjois-Ruotsin metsäteollisuuden ja loi maahan selluloosakartellin. Kreuger perusti vuonna 1929 paperitehdas SCA:n ja osti puhelinyhtiö Ericssonin osakkeita, ja hän sai haltuunsa myös kaivosyhtiö Bolidenin osakkeita sekä lisäksi monien ruotsalaisten pankkien osakkeita.
Kreugerin imperiumi laajeni vauhdilla ja hän osti muun muassa Deutsche Unionsbankin osakkeita Saksasta ja ranskalaisen Union de Banques à Parisin. Vuonna 1931 Kreugerilla oli hallussaan lähes 200 pankkia.
Imperiumi romahtaa
Kuten kaikki tietävät, niin Wall Streetin pörssi romahti vuonna 1929. Seurasi suuri lama, joka kosketti koko läntistä maailmaa. Se oli kova isku myös Kreugerille ja hänen imperiumilleen.
Kreugerin omaisuus oli huippuaikoina 20 miljardia Ruotsin kruunua, 2000-luvun mittakaavan mukaan yli 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Esimerkkinä yrityksen suuruudesta oli, että vielä laman vuosinakin hänen pankkinsa myönsivät neljän miljardin kruunun lainoja.
Vuonna 1932 alkoi kiertää huhu, että Kreugerin yritysten taloustilanne oli epävakaa. Tuolloin Kreuger & Toll oli huomattava yhtiö myös Wall Streetillä. Ja niin siinä kävi, että vielä samana vuonna yritys hakeutui konkurssiin. Paljastui, että Kreuger & Toll:in miljoonat dollarit olivat olematonta rahaa. Myös monet ruotsalaiset olivat sijoittaneet rahahojaan ”Kreugerin papereihin”. Romahduksen jälkeen monet menettivät omaisuutensa.
Itsemurha
Ivar Kreuger löydettiin 12. maaliskuuta vuonna 1932 kuolleena vuoteestaan Pariisin asunnostaan. Hän oli ampunut itsensä välttääkseen oikeudenkäynnit. (YK) Lähde: Motor Yacht Sosiety, matrikkeli 2016, Puuvene-lehti ja Wikipedia