KUVAREPORTAASI: Marokko – Afrikan helmi

KUVAREPORTAASI: Marokko – Afrikan helmi

En enää matkusta Turkkiin. Näin kirjoitin jokin aikaa sitten, kun tilanne Turkissa muuttui räikeästi epädemokraattiseksi. Ei, en ole muuttanut kantaani. Päin vastoin. Matkustusboikottilistalle on lisätty nyt myös Amerikka. Sääli.

Vaihtoehtoiseksi matkustuskohteeksi on tullut kiinnostava kohde – Marokko.
Miksi? Marokko on maa, jossa on historiaa, kulttuuria ja hyvää ruokaa sekä hyviä kelejä.

Nyt haluan jakaa kuvin kokemuksestani Atlannin rannalla sijaitsevassa pienessä kalastajakaupungissa Essaouiraniassa. Kaupungissa on vanhakaupunki, 30 hehtaarin laajuinen medina, joka on Unescon maailmanperintökohde. Medina on kiinnostava käyntikohde monine pikku putiikkeineen ja ravintoloineen, esimerkiksi matot ovat siellä edullisempia kuin suurkaupunkien medinoissa.
P2230205
Essaouira on pienehkö kaupunki Essaouiran provinssissa Marrakech-Tensift-Al Haouzin hallintoalueella Marokossa. Kaupunki sijaitsee noin 350 kilometria Casablancasta etelään ja noin 175 kilometria Marrakechista länteen.

Essaouirassa vallitsee semiaridinen ilmasto, jolle luonteenomaisia ovat lämpimät kesät ja leudot talvet.
Kaupunki on aikoinaan muodostunut suojaisan luonnonsataman ympärille. Foinikialaiset perustivat  700–500-luvulla eaa. sataman suojaisalle Mogadorin saarelle. Paikka tunnettiin paikallisista kotiloista saatavalla vaatteiden värjäyksessä käytetystä purppurasta. Foinikialaisten jälkeen roomalaiset hallitsivat aluetta ja jatkoivat purppurantuotantoa. Kaupunki tunnettiin myöhemmin Mogador-nimisenä ja päätyi 1500-luvulla lyhyeksi ajaksi Portugalin alaiseksi, jolloin sinne rakennettiin linnoitus.

Kaupungin nykyhistoria alkoi vuonna 1765, kun sulttaani Muhammad III päätti perustaa sinne satamakaupungin, johon keskittiin Marokon eteläosan kaupankäynti. Mogadorista tuli kaupunki, joka oli  Euroopan ja Saharan eteläpuolisen Afrikan kaupankäynnin keskus. Muurien ympäröimä kaupunki suorine katuineen rakennettiin arkkitehti Théodore Cornutin suunnitelman mukaisesti, mikä miellytti sulttaania, joka antoi kaupungille sen nykyisen nimen Essaouira eli ”hyvin suunniteltu”.

Essaouiran kaupankäynti alkoi hiipua 1800-luvun lopulta lähtien ja tyrehtyi 1900-luvulla lopullisesti Ranskan valtakaudella, jota kesti vuoteen 1956 saakka. Kaupungista tuli 1960-luvulla suosittu hippien keskuudessa. Samoihin aikoihin myös taiteilijat alkoivat kiinnostua Essaouirasta.

P2230199

P2230152P2230153P2230154P2230151

Essaouira on tärkeä kalastukseen keskittynyt kaupunki. Paitsi troolareita, niin myös pienet kalastusveneet täyttävät kaupungin aallonmurtajien taakse suojaan jäävät satama-altaat.

P2230158

P2230194Satamasta käyvät paikalliset ravintolat ja tietenkin myös yksityiset perheet ostamassa todella tuoretta kalaa.

Saman näyn toivoisi palaavan Helsinkiin ja muihinkin Suomen kaupunkeihin. Niin ei tarvitsisi ostaa marketista, ”tuoretta”, seitsemän päivää aikaisemmin tapettua norjalaista lohta.

P2230192P2230182P2230181P2230167P2230166P2230176Satamassa oli maissa huollettavana ja korjattavana myös isompia kalastusaluksia.

P2230164P2230165P2230171P2230168P2230169MAROKKO
Marokko on väkiluvultaan maailman neljänneksi suurin arabimaa Egyptin, Sudanin ja Algerian jälkeen.

Suurin osa marokkolaisista on sunnimuslimeja. Merkittävin etninen ryhmä ovat arabit, jotka saapuivat maahan 600- ja 1000-lukujen välillä. Marokossa on myös yksi suurimmista berberiasutuksista. Tosiasiassa berberit ovat paljon tilastoja suurempi ryhmä sillä väestö on sekoittunut vuosisatojen saatossa muihin etnisiin ryhmiin. Vähemmistöinä maassa elävät kristityt, juutalaiset ja bahait.
P2220013_MARRAKECH
KUVA: Marrakechin kuuluisa tori.

Marokon virallinen kieli on arabia. Puhekieli marokonarabia eli darija on saanut vaikutteita latinalaisista kielistä sekä sanastoonsa että kielioppiinsa. 12 miljoonaa Marokon asukasta puhuu äidinkielenään berberikieliä. Berberit käyttävät itsestään nimitystä amazigh (vapaa mies) ja kutsuvat erityisesti pohjoisen berberikieliä nimellä tamazigh. Ranskaa käytetään laajalti, mutta sillä ei ole virallisen kielen asemaa.

Marokon väkiluku on yli 32 miljoonaa, ja nykyisin noin 60 prosenttia asuu kaupungeissa.

Kuningaskunta

Muhammad VI (syntynyt 1963) opiskeli lakia Muhammad V:n yliopistossa ja suoritti kandidaatin tutkinnon vuonna 1985. Mohammad VI:n isä kuningas Hassan II  lähetti Muhammadin marraskuussa 1988 tutustumaan Euroopan komissioon. Muhammad vietti komissiossa ”harjoittelijana” muutaman kuukauden puheenjohtaja Jacques Delorsin johdolla.

Muhammad VI kruunattiin heinäkuussa 1999. Sotilasarvoltaan Muhammad VI on kenraalimajuri. Hän on kielitaitoinen ja osaa sujuvasti arabiaa, ranskaa, espanjaa ja englantia.

Kuningas Muhammad VI meni naimisiin tietokoneinsinööri Salma Bennanin kanssa vuonna 2002. Heillä on kaksi lasta: kruununprinssi Moulay Hassan syntyi vuonna 2003 ja prinsessa Lalla Khadija vuonna 2007. Kerrotaan, että berberitaustainen koulutettu kuningatar on vaikuttanut suuresti maan kehitykseen.

Muhammad VI uudistajana

Kuninkaana Muhammad VI:ta pidetään uudistajana, joka on kehittänyt Marokkoa kohti perustuslaillista monarkiaa. Hän aloitti Marokossa sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia. Tultuaan valtaan hän myös aloitti tutkimukset isänsä Hassan II:n valtakaudella tapahtuneista ihmisoikeusrikkomuksista.

Muhammad VI on sanonut köyhyyden vastaista taistelua yhtenä tärkeimmistä tehtävistään, ja köyhien alueiden tilanne onkin parantunut.  Maan talouden vapauttaminen on houkutellut myös ulkomaisia sijoittajia investoimaan Marokkoon. Tämän saattaa matkailija nähdä eri puolilla Marokkoa esimerkiksi laajoina uudisrakennushankkeina.

Erot maaseudun ja suurten kaupunkien välillä on suuri. Esimerkiksi Casablanca, joka on taloudellinen keskus, elää vuotta 2017, mutta Atlasvuoriston pienet berberikylät näyttävät elävän vuotta 1017.

Eräs tärkeimmistä Muhammad VI:n uudistuksista on Mudawana-laki, joka on antanut naisille enemmän oikeuksia. Maassa olevat konservatiiviset ryhmät ja fundamentalistit ovat kuitenkin arvostelleet ko. lakia, vaikka Muhammad VI on sanonut sen noudattavan Koraania.

Koulutus
Peruskoulutus on Marokossa ilmaista ja pakollista viiteentoista ikävuoteen saakka. Silti monet lapset, varsinkaan maaseudun tytöt, eivät käy koulua. Maaseudun naisista lukutaito on vain noin kymmenellä prosentilla, mutta tilanne paranee koko ajan.
Marokossa on 14 yliopistoa. Niiden pääasiallinen kieli on ranska, joitakin kursseja pidetään myös arabiaksi ja nykyään myös englanniksi. Maan tunnetuin yliopisto on Mohammed V yliopisto, joka toimii Rabatin Souississa ja Agdalssa. Mielenkiintoinen yksityiskohta yliopistojen historiassa on vuonna 859 perustettu Al Karaouinen yliopisto Fésissä, jonka perustajajäsen oli nainen. (YK) Lähteet Wikipedia ja kirjallisuus ja omat kokemukset