Lightning voi hyvin – EM- ja MM-kisat käynnissä Espoossa

Lightning voi hyvin – EM- ja MM-kisat käynnissä Espoossa

Olin Stephensin 81 vuotta sitten suunnittelema Lightning voi edelleen hyvin. Luokan Euroopan ja maailman mestaruudesta purjehditaan tällä viikolla Espoossa.

Luokka on tosin pysynyt hyvin amerikkalaisena, mutta Euroopasta EM-kisoissa on kuitenkin mukana suomalaisten lisäksi kaksi venekuntaa Kreikasta, yksi venekunta Saksasta, yksi Italiasta ja yksi Sveitsistä.

Maailmanmestaruuksien ensimmäisessä startissa perjantaina 13. kesäkuuta on mukana 49 venettä 12 maasta. Perinteiseen tapaan suurin joukkue on Yhdysvalloista. Kaukasimmat vieraat tulevat Chilestä, Argentiinasta, Brasiliasta ja Australiasta.

Vaikka mestaruuksista kilpaillaan lasikuituveneillä, myös puisia lautarakenteisia Lightning-veneitä on jäljellä. Todennäköisesti Suomen vanhin säilynyt vene on Kikka, FIN-5552. Mahonkilaudasta vuonna 1958 rakennettu vene on kunnostettu loistavaan kuntoon, ja se oli yleisön nähtävänä talvella Vene 2019 –messuilla.

Veneen erikoisuus on kyljet, jotka on tehty yhdestä mahonkilaudasta. Pohjassa on viisi mahonkilautaparia. Vene on edelleen alkuperäistä lautaa, mutta se on epoksoitu vedenpitäväksi. Penkit, pohjarallit ja kansi on jouduttu rakentamaan uudelleen. Kölilaatikon lahovauriot on korjattu mahonkikiiloilla.

Purjeet, takila ja heloitus on modernistoitu luokkasääntöjä noudattaen niin, että vene on edelleen kilpailukunnossa.

Lisätietoja EM- ja MM-kisoista https://www.lightningworlds2019.com/nor-worlds