Alvar Aaallon klassikkojakkara ja Muumimaailma

Alvar Aaallon klassikkojakkara ja Muumimaailma

Alvar Aalto syntyi vuonna 1898 Kuortaneella. Akateemikon arvon saanut Aalto on kansainvälisesti tunneituin suomalainen arkkitehti ja muotoilija. Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia on Suomen lisäksi myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
Aalto sai vaikutteita suomalaisesta luonnosta ja rakennusperinteestä sekä myös arkkitehtuurin historiasta. Hänen suunnittelemistaan rakennuksista useimmin mainitaan Paimion parantola, Finlandia-talo, Säynätsalon kunnantalo, Kulttuuritalo ja Otaniemessä sijaitsevat Teknillisen korkeakoulun rakennukset.

Alvar Aalto oli myös Artekin sekä Nykytaide ry:n perustajiin. Alvar Aallon, Aino Aallon sekä Maire Gullichsenin (o.s. Ahlström) ja Nils-Gustav Hahlin perustama Artek-yritys oli Suomalaisena yrityksenä mukana luomassa pohjoismaisen muotoilun käsitettä. Aalto suunnitteli Artekille tuoleja, valaisimia ja muita huonekaluja. Iittalalle hän suunnitteli yhden tunnetun muotoilun klassikon Savoy-maljakon.

Alvar Aallon suunnittelema kolmijalkainen jakkara on yksi huonekalumuotoilun klassikoista. Vuonna 1933 lanseerattu Aallon pinottava jakkara oli aikanaan sensaatio muotoilumaailmassa. Jakkaran L-jalka oli tekniseltä toteutukseltaan aikanaan vallankumouksellinen ja se oli eräänlainen startti modernille skandinaaviselle muotokielelle. Aalto kehitti yhdessä Korhosen huonekalutehtaan kanssa puun taivutus- ja laminointimenetelmiä. Tämän yhteistyön tuloksia ovat monet Aallon tunnetut huonekaluklassikot. Korhosen puuhuonekalujen ja puuntyöstön osaaminen oli ratkaisevaa yhteistyön hedelmälliselle onnistumiselle.
Aalto-jakkaran jalan taivuttamisessa käytettiin ja käytetään yhä tekniikkaa, jossa taivutettava puu sahataan ensin päädystä pitkittäin viuhkamaiseksi ja avoimiksi jääviin uriin liimataan ohuet vanerit. Tämä rakenne mahdollistaa puun taivuttamisen kuumentamalla ja höyryttämällä (pasuttamalla, kuten veneenrakentajien maailmassa asia ilmaistaan) haluttuun kulmaan ja muodostaa kuivuttuaan erittäin vahvan rakenteen, joka voidaan liittää jakkaran istuinosaan.
Aalto-jakkara on yhä tänään suosittu ja kaunis käyttöesine, jonka yksinkertainen muoto on tehnyt siitä klassikon. Jakkarat ovat erinomaisia lisätuoleja, jotka on helppo pinota kiertyväksi torniksi vaikkapa komeroon silloin, kun niitä ei tarvita. Monet pitävät jakkaraa pikkupöytänä nojatuolin vierellä.

Valmistaja
Artek
Design: Alvar Aalto
Koko: Leveys 38 cm, korkeus 44 cm
Materiaali: Koivu, linoleum

AALTOJAKKARAT_pinossa

Yhteistyö Gullichsenien kanssa

Aalto tutustui 1930-luvun puolivälissä Ahlström-yhtymän toimitusjohtajaan Harry Gullichseniin ja tämän vaimoon Maireen. Gullichsenit rakensivat Ahlströmille edistyksellistä ja sosiaalisesti vastuullista yrityskulttuuria. Maire Gullichsen tunsi ja oli kiinnostunut modernista taiteesta, jota myös edisti tukemalla Artekia.
Ahlströmille Aalto suunnitteli teollisuusyhdyskuntia, joihin hän suunnitteli yleis- ja asemakaavoja sekä työntekijöiden asuntoja ja myös yksittäisiä rakennuksia.
Harry Gullichsen vaikutuksesta Aalto pääsi suunnittelemaan usean metsäteollisuusyhtiön rakennuksia. Hän suunnitteli muun muassa Kotkan Sunilaan kaikki rakennukset selluloosatehdasta myöten.
Asuntoarkkitehtuurissa Aalto pyrki ”luokattomaan” arkkitehtuuriin. Sunilaa rakennettiin 1936–1954, ja siitä tuli malli monelle suomalaiselle lähiölle. Aallot suunnittelivat Gullichseneille Noormarkkuun Villa Mairea, joka rakennettiin 1938–1940.
Allolle itselleen ja Harry ja Maire Gullischenille rakennetuissa yksityistaloissa Aalto pystyi murtamaan arkkitehtuurin tiukkoja säännöksiä ja pystyi toteuttamaan omaa näkemystään ihmisen, luonnon ja arkkitehtuurin yhteiselosta.

Alvar Aallon ja Artekin tavoitteena oli tehdä huonekaluja, jotka ovat toimivia ja olisivat hinnaltaan sellaisia, joita mahdollisimman moni voisi ostaa. Tunnetuimpia Aallon suunnittelemia huonekaluja ovat kolmi- ja nelijalkainen pinottava jakkara. Jakkara on yksi kopioiduimpia Aallon suunnittelemia huonekaluja.
Arterkissa oli vielä ennen kesää myynnissä jakkarasta muumiversio.