Laatu suunnittelussa, estetiikassa, materiaaleissa ja valmistamisessa.

Laatu suunnittelussa, estetiikassa, materiaaleissa ja valmistamisessa.

Vuonna 2005 olin mukana järjestämässä Taalintehtaalle klassisten veneiden kokoontumista ja pienimuotoista venenäyttelyä. Tapahtuman yhteydessä pidimme myös seminaarin, jossa pohdittiin mikä tekee veneestä klassikon.
Seminaarin osallistujat ja panelistit päätyivät kiteyttämään kysymyksen vastauksen sanaan laatu. Suunnittelussa laatu merkitsee osaamista ja kokemusta suunnitteluprosessin eri osa-alueilla. Esteettinen laatu useimmiten juontuu traditiosta, perinteiden ja funktioiden harmoniasta. Lopputuloksen kannalta on välttämätöntä, että valmistamisessa käytetään laadukkaita materiaaleja, joiden estetiikka on sopusoinnussa tavoitellun lopputuloksen kanssa. Lopputuloksen kruunaa tinkimätön ammattitaito ja kokemus.

Taalintehtaalla pidetty seminaari käynnisti prosessin, jonka lopputuloksena on Klassikkovenerekisteri, johon on nyt kirjattu lähes 200 moottori- ja purjevenettä. Rekisteriin hyväksytyistä veneistä jotkut ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä, ja asiantuntijoista koostuva lautakunta voikin antaa jollekin veneelle niin sanotun K-merkinnän. Rekisteristä ja K-merkinnästä löytyy lisää tietoa osoitteesta www.mys.fi.

Helsingissä perjantaina 12.2. 2016 avatussa venenäyttelyssä jaetaan perinteisesti klassikkovenetodistukset uusille rekisteriin hyväksytyille veneille. Rekisteristä löytyy myöhemmin lisää tietoa tämän sivuston Klassikot-osiosta otsikon ”klassikkovenerekisteri tallentaa arvokasta ja kulttuurihistoriallisesti merkittävää tietoa veneistä ja niihin liittyvistä ihmisistä”. YRJÖ KLIPPI

Oman veneen hakemuksen klassikkovenerekisteriin löytää osoitteesta www.mys.fi